Ad | (06) 12 19 18 80

De verborgen fabriek: Heb jij hem al gevonden?

Ben je verantwoordelijk voor een industryplant? Heb je ook wel eens het gevoel dat de productie stroperig gaat? Is er veel meer uit de fabriek te halen, en kan je er niet echt de vinger op leggen waar je kan verbeteren? Ga dan op zoek naar je verborgen fabriek!

Mijn ervaring in de praktijk?
Wat ik vooral merk bij productiebedrijven zijn de workarounds die zwaar drukken op productiviteit en winstgevendheid van het bedrijf. Het zoeken naar de verborgen fabriek kan je helpen dit weer vlot te trekken.

Als (Master) Black Belt word ik regelmatig ingehuurd om bedrijven te helpen met het:
• optimaliseren van processen;
• te zorgen voor standaardisatie;
• efficiënter te produceren;
• minder waste te maken;
• minder fouten

De vraag, help ons de verborgen fabriek te vinden is mij (nog) niet gesteld. Als ik eenmaal bij een bedrijf aan de slag ben, komt na enkele maanden dit vraagstuk wel op tafel. Met andere woorden, het onderwerp “de verborgen fabriek “is wel latent aanwezig maar wordt als zodanig niet benoemd. Het heet dan ook niet voor niets “de verborgen fabriek”.

Een belangrijke reden waarom m.i. de term de verborgen fabriek niet expliciet benoemd wordt is omdat een bedrijf al jaren op een bepaalde manier werkt en gewend is geraakt aan deze manier van werken en met name gebruik maken van workarounds. Dat wordt niet meer als uitzonderlijk gezien. Het lijkt wel of het erbij hoort. Veelvuldig wordt er gezegd, we werken al jaren zo, we weten niet beter.

Een andere reden wat maakt dat de “virtuele of verborgen fabriek” niet zichtbaar wordt is dat er toch nog steeds veel bedrijven zijn die onvoldoende data gedreven werken. Veel wordt gedaan op basis van emotie of buikgevoel.

Signalen dat het anders kan zijn er misschien wel geweest, bijvoorbeeld door medewerkers die zeggen: “ik heb al 10 keer aangegeven dat het anders kan, maar er wordt niets mee gedaan”.
Met andere woorden, verborgen geeft ook vaak aan dat het verborgen blijft en het vraagstuk niet op tafel komt of niet expliciet wordt gemaakt.

Wat is een verborgen fabriek?
De term verborgen fabriek (‘hidden factory”) komt van Armand Feigenbaum, auteur van het boek “Total Quality Control”. Hij beschreef in dit boek in de begin jaren ‘60 wat hij zag binnen General Electric. In essentie, schreef hij, als processen verkeerd gaan, worden steeds maar weer workarounds bedacht zonder het probleem structureel op te lossen. Deze workarounds vinden onzichtbaar plaats binnen de dagelijkse operatie. Vandaar de term verborgen (hidden).

Na de jaren ‘60 is het concept van de verborgen fabriek in een bredere context geplaatst. Het is naast het perspectief van kwaliteit steeds meer gericht op het wegnemen van verliezen.

De verborgen fabriek symboliseert alle onbenutte capaciteit van de productiefaciliteit. Of anders geformuleerd: Als je al deze onbenutte capaciteit wel zou gebruiken, hoeveel extra output zou je kunnen maken zonder extra te investering?
Als je geen verborgen fabriek zou hebben dan maak je in de beschikbare tijd meer productie, alleen goede producten en dat zo snel mogelijk zonder downtime.

Recente ervaring
Binnen mijn huidige opdracht als interim Supply Chain Manager komt de verborgen fabriek regelmatig op tafel. Niet het woord verborgen fabriek maar wel topics die daaraan gelieerd zijn. Bijvoorbeeld de vraag: welke output moeten we vandaag / deze week halen om de leveringen veilig te stellen?

Verder komt ook naar voren de vraag van Sales of de output niet hoger kan of kunnen we niet omstellen om een bepaald product te maken, niet realiserende dat deze omstellingen (binnen deze plant) ten koste gaat van de efficiency. Afstemming binnen Sales welke klanten prioriteit hebben gebeurd dan nog te weinig.

Hoe groot is uw verborgen fabriek?
De vraag rijst dan natuurlijk, als je nu weet dat er een verborgen fabriek is, hoeveel geld verlies je dan binnen je bedrijf?

De snelste manier om uit te zoeken hoe groot je verborgen fabriek is door het maken van twee simpele berekeningen.

Waar zit mijn verlies in de verborgen fabriek?
De meeste mensen die deze berekening voor het eerst maken, zijn op zijn zachts gezegd verbaasd. Het roept vaak meteen de vraag op, help me zoeken waar de verliezen zitten.

Om de verliezen zichtbaar te maken zijn verschillende methodes beschikbaar. Deze methodes gaan we uitleggen in de workshop waar je al snel mee aan de slag kan in jouw eigen organisatie.

Meer weten?
Nu je nieuwsgierig bent en meer wilt weten nodig ik je graag uit voor de workshop
“Op zoek naar de verborgen fabriek “
De workshop wordt op 18 juni georganiseerd door Profs2Go!
De locatie is Café de Herberg in Ommen, Brugstraat 27. We starten om 15.00 uur en eindigen om 18.00 uur.